Arkiv/dokumentation*
21.02 | Roxy Farhat: Säj något snällt FITTA!
21.02 | Roxy Farhat: Säj något snällt FITTA!
21.02 | Roxy Farhat: Säj något snällt FITTA!
Screening

21.02 | Roxy Farhat: Säj något snällt FITTA!

ACAB!

Ett samtal om konstnärlig frihet och beställarens roll och makt i den offentliga konsten

Roxy Farhat visar verket Säj något snällt FITTA! och samtalar med Marianna Garin och Frida Sandström på Skissernas Museum

OM SAMTALET

När konstnären Roxy Farhat fick förfrågan att skapa ett videoverk till en offentlig plats i Bredäng, en förort till Stockholm, angav hon verktiteln ACAB (en förkortning för All Cops Are Bastards, en slogan som vanligtvis används som en manifestation mot polisvåld). Kort därefter blev hon kontaktad av projektets curator, som meddelade att beställaren inte godkände titeln då de ansåg att den uppmuntrade till vandalism och våld. Vad som följde blev ett samtal i flera akter om konst, aktivism, och vilkas verkligheter som tillåts speglas i samtidskonsten. Utifrån samtalet skapade Farhat verket som sedan fick namnet Säj något snällt FITTA!, där hon genom att spela både sig själv och curatorn rekonstruerat samtalen. Verket vittnar om en konflikt som sträcker sig långt utanför den offentliga konsten, och ifrågasätter vem det är som tillåts bestämma över vilka berättelser som får ta plats i stadens offentliga rum, samt under vilka premisser.

Farhat anpassade sig sedan efter curatorn och beställarens direktiv, och producerade tillslut ett annat verk utan titel, som presenterades bakom ett fönster på biblioteket i Bredäng. Kort efter att verket installerats upptäcktes att någon målat över fönstret med meningen “Säj något snällt FITTA!”. Avsändaren var troligtvis en lokal konstnär, som även lämnat några målningar under meddelandet. Målningarna var landskapsrepresentationer av Bredäng, och adderade ytterligare en nyans till både Farhats verk, men även (om än omedvetet) till diskussionen om hur det offentliga rummet bör gestaltas.

Plattform KcSyd har i samarbete med Konstnärernas Riksorganisation (KRO) och Skissernas Museum bjudit in konstnären Roxy Farhat att presentera sitt verk Säj något snällt FITTA! (2020). Presentationen följs av ett samtal mellan Roxy Farhat, konstkritikern, redaktören och forskaren Frida Sandström och curatorn Marianna Garin om vilka maktfaktorer som utformar samhällets gemensamma rum, och hur dessa även avspeglas i den offentliga konsten.

OM DELTAGARNA

Roxy Farhat (f. 1984 i Tehran) arbetar som konstnär och filmskapare. I verk som rör sig mellan dokumentär, videokonst och performance utforskar hon teman kopplade till antirasism, intersektionell feminism och deltagande, ofta med en stor dos humor. För närvarande arbetar hon på en dokumentär långfilm i samarbete med dokumentärfilmaren Göran Hugo Olsson. Filmen, La Société du Spectacle, är baserad på Guy Debords bok från 1967 och beräknas ha premiär 2021.

Frida Sandström är skribent och konstkritiker, baserad i Köpenhamn. Hon är doktorand i modern kultur vid Köpenhamns universitet och medlem i konsttidskriften Palettens redaktionsgrupp. Som forskare skriver Frida om relationen mellan social kritik och konstkritik, med fokus på den sociala reproduktionens implikationer för det estetiska omdömet. Sandström har publicerats i svenska och internationella dagstidningar, tidskrifter, publikationer och antologier. 2019 skrev hon om Roxy Farhat i Frieze.

Marianna Garin är konstvetare och frilanscurator. Hon bor och verkar i Berlin, Stockholm och Buenos Aires. Hon arbetar med offentliga konstuppdrag främst åt Statens Konstråd samt ingår i gruppen för stadsutvecklingsprojektet Hohenschönhausen-Lichtenberg i Berlin. Tidigare intendent för offentlig konst vid Gävle Konstcentrum samt föreläsare vid Universidad Di Tella, CCEBA Centro Cultural España och Centro Cultural Rojas och Universitetet i Buenos Aires. Hon är även verksam som skribent, utställningsproducent, konstkonsult och researcher både i Sverige och internationellt.

Plattform KcSyd är en konstnärsdriven organisation som verkar för att stärka och tillgängliggöra konstens och konstnärernas roll i de offentliga rummen.

Samtalet genomförs med stöd från Malmö Stad och Konstnärernas Riksorganisation (KRO).

LÄS RECENSION I KUNSTKRITIKK AV VALERIE KYEYUNE BACKSTRÖM