Arkiv/dokumentation*
Hemsida
Plattform KcSyd har en ny hemsida – som är framställd med särskilt fokus på ett mer hållbart internet

Under 2022 har Plattform KcSyd i samarbete med Studio Hanna Bergman skapat en ny hemsida – som är framställd med särskilt fokus på ett mer hållbart internet.

Allt bildmaterial på Plattform KcSyds hemsida är behandlat så att det fyller tio gånger mindre energi än normalt. Istället för att använda fullfärgsbilder har alla bilder konverterats till svartvitt, med fyra nivåer av grått, via en föråldrad bildkomprimeringsteknik som kallas “dithering“. Hemsidans gröna bakgrundsfärg är hämtad från en bröllopsark av grönvita plastrosor som syns i en bild från ett publikt samtal som Plattform KcSyd arrangerade hos Alta Art Space och festlokalen HH Events i Malmö 2021.

Hemsidan använder typsnitten Atlas Grotesk av Atelier Carvalho Bernau och Christian Schwartz, samt BT Barbara av Fernanda Cozzi i samarbete med BastardaType. Den relativt höga uppstapel men korta nedstapel i typsnittet Atlas Grotesk gör att typsnittet känns rymligt och bekvämt, även med snäv kerning, och för längre text. Detta gör att typsnittet är mer ekonomiskt, sparar utrymme och även en betydande mängd papper. Typsnittet BT Barbara är en blandning mellan två perspektiv inom typografisk design, å ena sidan en kombination av stark kreativitet och uttrycksfull design men å andra sidan med formalitet och konvention.


Hanna Bergman är specialiserad inom redaktionell och kommunikationsdesign i det nordiska kulturfältet, sedan 2014, och är verksam i Köpenhamn. Under 2015 initierade hon The Reading School, en social plattform för att skapa en konstnärlig dialog kring konceptet ”the future of publishing”. I sin process väljer hon aktivt att verka för ett mer hållbart internet (inkl. webbhotell, mjukvara, kodning, innehåll).

Programmering: Rasmus Svensson